Valkenaarstraat 56-58: blijft de gemeente op haar formeel-juridische strepen staan?
Naar aanleiding van de eerste berichten van de Vrienden van het Oude Dorp op FB over de boerderij aan de Valkenaarstraat reageerde de gemeente met de volgende tekst. Lees en huiver nog maar een keer:
“De gemeente heeft twee aanvragen ontvangen voor een omgevingsvergunning voor het perceel Valkenaarstraat 56-58:
1. De eerste aanvraag gaat over het wijzigen van het gebruik: van bedrijf naar wonen. De omgeving van het perceel heeft ook met name een woonbestemming.
2. De tweede aanvraag gaat over een interne verbouwing (inclusief gevelwijziging) van de bestaande boerderij (het hoofdgebouw) en over het slopen en opnieuw bouwen van de bijgebouwen. Dit met als doel: twee woningen in de boerderij. Deze aanvraag moet nog worden getoetst aan alle geldende regelgeving, zoals het bestemmingsplan, een (steden)bouwkundige beoordeling en bij de welstandscommissie”.
“Het hoofdgebouw, de boerderij, is geen monument en valt niet in de categorie ‘beschermd dorpsgezicht’. Het hoofdgebouw heeft de aanduiding ‘cultuurhistorische waarde’. Binnen een dergelijke aanduiding is het toegestaan om: een gebouw en bijgebouwen te slopen, te verbouwen of iets nieuws te bouwen. Wel gelden bepaalde regels:
• Bij sloop: geldt een meldingsplicht. Het aanvragen van een omgevingsvergunning is niet nodig.
• Bij verbouw of nieuwbouw: er is een advies nodig van de welstandscommissie.
• Bij nieuw bouwen: de huidige bouwmassa is het maximale dat mag terugkomen. Het gaat daarbij om de goothoogte, bouwhoogte en kaprichting”.
Kortom, de nieuwe eigenaar van het pand heeft in principe zijn handen vrij om de boel drastisch aan te pakken, te slopen en opnieuw te bouwen. Cultuurhistorische waarde is een term die geen enkele garantie biedt op behoud van dit pand, de hooiberg en de bijgebouwen. Alleen maar omdat in het verleden verzuimd is het pand een monumentale status te geven en omdat het niet valt binnen het beschermde dorpsgezicht. Het staat namelijk aan de verkeerde kant van de Melkweg, op nog geen steenworp afstand van waar het beschermde dorpsgezicht officieel begint. En dan kun je met goedkeuring van de gemeente kennelijk doen en laten wat je wilt. Strijden de Vrienden voor een verloren zaak en wordt dit operatie Don Quichotte? Je mag toch hopen dat men op het Gemeentehuis ondanks alle regelgeving toch nog enig cultuurhistorisch besef heeft.
Veel ligt ook in de handen van de nieuwe eigenaar waar inmiddels een eerste gesprek mee is geweest, Over zijn plannen en bouwtekeningen, over een creatieve oplossing voor de hooiberg , hergebruik van de gepotdekselde omheining, het karakter van het erf, de geplande zonnepanelen op het rieten dak en het verplaatsen van de leilindes. Of dat enig soelaas biedt? De Vrienden blijven het traject met argusogen volgen en met alle middelen knokken voor behoud van een uniek pand
Zonnepanelen op een rieten dak, om van te rillen.
Ik zie dat het pand bijna totaal is gesloopt. De nog bestaande buitenmuren zijn gestut, maar zijn erg zwak.
Is er al duidelijkheid over de plannen?
H. Hartman — 11 augustus 2016 09:19 —
Zoals recent gepubliceerd in interviews resp artikelen in de Gooi en Eemlander en de Huizer Courant, zijn de plannen door de eigenaar drastisch bijgesteld tot tevredenheid van de Vrienden en de omwonenenden. Ook de welstandsCie volgt de uitvoering van de plannen nauwgezet. In onze ogen gaat het dus goed komen. Maar we blijven waakzaam.
Jan Groothuis — 11 augustus 2016 10:50 —