“Zijn we participant of figurant, dat is de vraag”.
Vrienden van het Oude Dorp denken mee over invulling Keucheniusstraat
Huizer Courant, 21 april 2016, door Martin van Os.
“Ik viel met mijn neus in de boter”, zegt Yvonne van Sluys. Sinds december vorig jaar volgde zij Nienke de Wit op als voorzitter van de Vrienden van het Oude Dorp. Zij vertelt dat er vele zaken juist in die periode in een stroomversnelling kwamen, zoals het participatietraject van het nieuw te ontwikkelen plan van Keucheniusstraat het KeuGat, of het KeuHart. Yvonne van Sluys: “Dat is veel vergaderen en flink inwerken geweest. Natuurlijk ben ik bekend met de gemeente, want ik woon tenslotte al 33 jaar in het oude dorp”. De Vrienden van het Oude Dorp maken deel uit van een breed opgezet participatietraject, waarbij zij met deelnemers van het Huizer Initiatief Platform (HIP), de ondernemers van ’t Hart van Huizen en een bewonersgroep, samen met de gemeente meedenken over de invulling van dit al jaren braakliggende terrein aan de Keucheniusstraat. Yvonne van Sluys zit in de projectgroep en daarnaast in twee werkgroepen: de werkgroep Markt en Stedenbouw.
Aantrekkelijk. De Vrienden van het Oude Dorp komen op voor het behoud van het historisch karakter van het Oude Dorp. Ze willen dat bewaren en versterken. Daarop beoordelen ze de voorstellen, ideeën en plannen. En komen zelf met initiatieven. Het moet uitmonden in een plan waar Huizen voor de toekomst waardoor huizen als dorp aantrekkelijk is voor een bezoek. En voor het winkelpubliek. Yvonne van Sluys: “Natuurlijk spelen er diverse belangen waar je rekening mee moet houden: ondernemers, de gemeente, grondeigenaren, projectontwikkelaars, bewoners. Ik maak mij sterk om het dorpse karakter, de authenticiteit daarvan, te bewaren. Soms lukt het, zoals bij bouw van woningen in de Wilhelminaschool en bij het pand aan de Julianastraat. Onze boodschap, behoud van karakteristieke gebouwen wordt langzamerhand begrepen”. Behoud van het dorpse karakter en historische gebouwen kan volgens Yvonne van Sluis ook op een moderne manier. Zij ziet dat terug in de Groepspraktijk, naast sportcentrum Rebel, waar de verspringende gevels en daken goed inpasbaar zijn in de omgeving.
Goede sfeer. De participatiegroep is een creatieve club van enthousiaste bewoners die, soms met kennis vanuit hun eigen professie, een bijdrage willen leveren voor een ‘sfeervol dorp’. Die sfeer – maar dan in de participatiegroep van deze enthousiaste burgers en winkeliers – is uitstekend. Yvonne van Sluys: “Ik merk echter wel dat de gemeente zelf enige moeite heeft met het proces. Het is een nieuwe manier van samenwerken met burgers, en daar moet je wel ruimte voor bieden”. Gaandeweg het gesprek spreekt Yvonne van Sluis zich meer uit over haar ervaringen in het participatieproces. “De vraag is zijn we ‘participanten of figuranten’ voor de gemeente. Je verwacht toch dat je suggesties gehonoreerd worden, althans dat je dat terugziet in de plannen. Het moet van beide kanten komen. De gemeente ziet het teveel als een postzegel invullen. Wij, en ook de participatiegroep, willen meer een integrale visie. Niet alleen wat je op het KeuHart terrein gaat bouwen, maar ook nadenken over wat je wilt met het hele hart van Huizen. Het deel laten uitmaken van een totale gebiedsontwikkeling, gebaseerd op de toekomst van het dorp. Dan hebben we het over bijvoorbeeld een Stadspark waar we voorstander van zijn, een herprofilering van de Naarderstraat, ondergronds parkeren en het verleggen van de ingang naar het Prins Bernardplein, en bij voorbeeld een horecaplein in het dorp. We horen daar niets over. En pak bijvoorbeeld de panden van Blokker en het oude postkantoor aan. Geen signaal vanuit de gemeente. Het dorpsplein moet toch een kloppend hart van het dorp zijn”.
Verbinding Havenstraat. De verbinding met de Havenstraat en het Nautisch kwartier kan ook niet ontbreken in een visie over Huizen. De Krachtcentrale kan daar een rol in spelen, maar ook aan de zuidkant daarvan is er veel mogelijk. De ‘Vrienden’ denken dan aan een openbare ruimte, in ieder geval met veel groen en het open karakter alle ruimte te geven. De voorzitter van de stichting zou graag willen dat de gemeente zich daar voor inspant. Zij vertelt dat zij een voorstel hadden over een Foodpassage. Dat trekt veel mensen aan. De wens van ons is een winkelaanbod met extra kwaliteitswinkels. Yvonne van Sluys: “Daar is ruimte voor. Dat geeft de upgrade van Seinpost (marketingonderzoeksbureau dat een analyse maakt van de winkelbehoefte. red), ook aan. Maar je ziet daarvan niets terug. Daar wordt niets mee gedaan”.
Samenwerking. Het blijft met alle begrip voor de gemeente toch iets wat blijft spelen op de achtergrond. De samenwerking. Voor haar is het begrijpelijk dat de gemeente het juridisch goed wil regelen en dat je natuurlijk niet op alle punten kunt winnen. Een voorstel over een autoluw dorp van de ‘Vrienden’ strandde. “Je verwacht dat onderwerp terug in de plannen van de gemeente, maar dat gebeurt niet. Die informatieoverdracht van de gemeente kan zoveel beter”. Bij de ontwikkeling van het KeuHart kijken de ‘Vrienden’ verder dan de Keucheniusstraat lang is. Zij ziet graag in juni een reëel plan, een stappenplan en een toekomstgericht uitvoeringsplan voor de rest van het winkelhart. Het komt neer op een visie die niet blijft bij alleen mooie woorden. “Uiteindelijk zal er een einddocument moeten komen met een invulling. Visueel aantrekkelijk, met een Programma van Eisen, de gemeenteraad moet tenslotte hier ook over beslissen”.
Vertrouwen. Het blijft een moeilijk samenspel, de participanten, de ambtenaren, de wethouder. “Het is een leerproces”, zegt zij. “De gemeente zal ook moeten leren hoe hiermee om te gaan, en leren de betrokken burgers te vertrouwen”. Maandag is er een evaluatie van het participatieproces met de gemeente. “Het is goed dat we dat gesprek hebben”, besluit Yvonne van Sluys.